Normal_school__schoolbord__klas

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Zo blijken leerlingen op het speciaal onderwijs in strijd met de wet na hun achttiende van school gestuurd te worden, voelen eerstejaars zich na de introductieperiode nog niet thuis op hun nieuwe opleiding, en wordt de opvolger van de Stint toegestaan op de openbare weg.

Maandag: 'Bij één op de vijf basisscholen krijgt zieke leerling geen thuisonderwijs'

Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) blijkt dat bij 18 procent van de basisscholen geen thuisonderwijs geregeld wordt als een leerling thuis moet blijven door het coronavirus. Volgens de AVS komt dit door een gebrek aan mankracht, aangezien ook veel leerkrachten thuis komen te zitten. De peiling geeft ook aan dat gemiddeld veertien kinderen per basisschool thuis blijven.
 

Dinsdag:  Leerlingen speciaal onderwijs na hun achttiende ten onrechte weggestuurd

Hoewel leerlingen in het speciaal onderwijs volgens de wet tot en met hun twintigste recht hebben op onderwijs worden veel leerlingen als ze achttien worden van school gestuurd. Volgens het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs heeft dit “onmiskenbaar een financiële achtergrond”.
 

Woensdag: Eerstejaars voelt zich na introductieperiode nog niet thuis op de opleiding

Een derde van de eerstejaars studenten voelt zich na de introductie van de opleiding nog niet thuis op de nieuwe school. Een groot deel van hen miste het contact met medestudenten en docenten doordat de meeste studenten een gemengde introductie kregen, deels online en deels fysiek. Zelf hadden ze het liefst volledig fysiek gehad.
 

Donderdag: Vervanger Stint krijgt groen licht: BSO-bus mag openbare weg op

De BSO-bus, de opvolger van de Stint, wordt toegelaten op de openbare weg, zo schreef minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) deze week aan de Tweede Kamer. Het voertuig wordt veilig genoeg geacht. Ook is er een convenant gesloten met de kinderopvangsector met afspraken over het veilig gebruik van het voertuig. De kinderopvangbranche geeft aan “ontzettend blij” te zijn met het nieuws.
 

Vrijdag: Impact van de lockdown op jongeren onderzocht

Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben uitgezocht wat voor invloed de intelligente lockdown eerder dit jaar heeft gehad op jongeren tussen de tien en twintig jaar oud. De groep bevraagde jongeren werd ook al langere tijd vóór de lockdown gevolgd, wat interessante resultaten opleverde. De onderzoekers constateerden zowel negatieve als positieve effecten.

Door: Nationale Onderwijsgids