DierenDiploma: digitaal lespakket leert kinderen voor huisdieren zorgen

Tijdens de coronacrisis zijn er meer huisdieren aangeschaft. Huisdieren zijn voor veel mensen belangrijk en zeker in deze tijden kunnen ze veel steun en gezelschap bieden. Het hebben van huisdieren moet echter wel verantwoord zijn, en uit een steekproef van Stichting Met Dieren Meer Mens blijkt dat kennis over (de zorg voor) huisdieren te wensen overlaat. Daarom pleit de stichting voor het implementeren van meer digitaal dierenonderwijs in het basisonderwijs, bijvoorbeeld door de inzet van het DierenDiploma. Dit meldt Stichting Met Dieren Meer Mens.

Het digitale lespakket van de stichting sluit naar eigen zeggen naadloos aan op de huidige coronamaatregelen met meer online lessen en thuiswerk. “Door kinderen op de basisschool op een speelse manier iets bij te brengen over hoe je verantwoord omgaat met een huisdier hopen we dat zowel zij als ook hun ouders hier iets meer over leren”, aldus Pascale Fuchs, secretaris van de stichting. Het officiële DierenDiploma is een digitaal lespakket voor kinderen van (combi) groep vijf. Het digitale lespakket bestaat uit een theoriegedeelte en kan optioneel worden uitgebreid met een praktijkgedeelte.

Steekproef

De steekproef werd uitgevoerd door studenten van de Aeres Hogeschool in Dronten onder 140 volwassenen. Eén van de vragen was hoeveel kattenbakken er nodig zijn als er twee katten in één huishouden aanwezig zijn. Maar liefst 83 procent van de respondenten weet niet dat het een aanbeveling is, ter voorkoming van plasproblemen, om in dat geval drie kattenbakken te hebben. Een andere vraag was hoe een vreemde hond het beste te benaderen is, een belangrijk gegeven om hondenbeten te voorkomen. Nuttige informatie om misstanden over de verzorging van huisdieren weg te nemen en kennis over verantwoord huisdierenbezit te verhogen, zowel onder volwassenen als kinderen.

Werelddierendag

Ook de ambassadeurs van de Stichting, presentatrice Evelien de Bruijn en actrice Belle Zimmerman vinden verantwoord huisdierenbezit erg belangrijk en spannen zich dan ook graag in om (aankomende) huisdierenbezitters te informeren. Belle presenteert de digitale dierenlessen en op Werelddierendag zijn de beide ambassadeurs aanwezig bij een coronaproof hondenwandeling om op ludieke wijze hondeneigenaren te attenderen op het gratis lespakket.  

Meer informatie over het DierenDiploma is te vinden op www.dierendiploma.nl.

Door: Nationale Onderwijsgids