Kinderboek Tori komt naar de theaters

Op 17 oktober 2020 gaat de nieuwe jeugdvoorstelling Tori van HNTjong in première. Gebaseerd op het prijswinnende boek van Brian Elstak maakt HNTjong een theatrale versie voor iedereen vanaf 6 jaar. Een visuele voorstelling met live beats van DJ Jasmine Perez en visuals gemaakt door Brian Elstak. Tori gaat op Festival de Betovering in Theater aan het Spui in première. Dit meldt het Nationale Theater.

Tori is gebaseerd op het boek van Brian Elstak (1980) dat hij samen met schrijver Karin Amatmoekrim (1976) schreef en waar hij in 2018 de Zilveren Penseel voor won. Een eigentijds prentenboek voor alle leeftijden. De verhalen die Brian zijn eigen kinderen voor het slapengaan vertelt, heeft hij opgeschreven en geïllustreerd. HNTjong nodigde voor deze theaterversie regisseur Marjorie Boston uit. “Tori is een stoere, fysieke, muzikale theaterbeleving. Een hiphopvoorstelling die zich binnen die cultuur focust op spoken word en turntablism”, aldus Marjorie. Schrijver Maarten van Hinte bewerkte het boek tot een theaterscript: “De kracht van Brian's stijl is dat het alle kanten opgaat - hij is niet stijlvast, hij houdt zich niet aan regels, zijn enige leidraad is zijn eigen fantasie. Plus: aan alles zie je dat het door hem is gemaakt, dat het getekend is, het is zijn handwerk en daarmee 'real'”.  
 

Het verhaal  

Tori is een bloedstollend avontuur over de moedige mensenkinderen Cel, Bones en Zi. Hun vader, de reuzenschildpad Jean-Michel, is een echte ‘tori-man’, een verhalenverteller. Als hij vertelt valt de hele wereld stil om te komen luisteren. Gewapend met een potloodzwaard, een ijzersterk Colossusschild en een raadselachtige tijgerklauw willen ze hun vader helpen. Zijn ze opgewassen tegen de handlangers van de kwaadaardige Vos?  
 

Marjorie Boston

Marjorie Boston (1964) studeerde in 1989 af aan de mimeopleiding van de Theaterschool Amsterdam. Boston werkte zowel met gevestigde Nederlandse toneelgezelschappen als kleinere experimentele groepen. 
 

Tournee  

Tori gaat op 17 oktober in première en wordt volgens alle richtlijnen van RIVM gespeeld en ontwikkelt. Na de première volgt een tournee door heel Nederland tot 12 december 2020.   
 
Door: Nationale Onderwijsgids