Oproep van pedagogisch professionals en beveiligingsexperts: verwijder TikTok

Beveiligingsexperts en pedagogisch professionals doen een dringende oproep TikTok te verwijderen van de smartphone. Een analyse van VPNgids.nl in samenwerking met verscheidene veiligheidsexperts en pedagogisch professionals integreert de meest recente inzichten en privacyrisico's van TikTok. Dit meldt VPNgids.nl.

Middels reverse-engineering hebben onafhankelijke appbouwers achterhaald op welke schaal en wijze TikTok data verzamelt over gebruikers. Hackersgroepering Anonymous haalt de bevindingen aan en zegt over TikTok: "TikTok een advertentieplatform noemen is een understatement. TikTok is in feite malware gericht op kinderen. Gebruik TikTok niet en verwijder het nu.”
 
Uit analyses zou blijken dat de hoeveelheid data die andere social media platformen als Twitter, Facebook en Instagram verzamelen, in het niet valt bij de hoeveelheid gegevens die TikTok registreert van gebruikers.
 
Naast de massale dataverzameling en inmenging van de Chinese regering, kent TikTok ook andere substantiële risico's. De app is ongekend populair onder kinderen, maar helaas wordt het platform ook gekenmerkt door oplichting, identiteitsdiefstal, online pesterijen, grooming en seksuele uitbuiting. De Autoriteit Persoonsgegevens doet momenteel onderzoek naar de privacy van kinderen op TikTok. De bevindingen hiervan laten waarschijnlijk nog enige tijd op zich wachten. 
 
De huidige stand van zaken in acht nemend, is het advies van VPNgids.nl om TikTok te verwijderen, in afwachting van additionele onderzoeksbevindingen. De volledige analyse van TikTok is hier te vinden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids