Normal_joods

De Onderwijsinspectie heeft drie nieuwe onderzoeken gedaan bij de orthodox-joodse scholengemeenschap Cheider. De conclusie zijn wederom niet mals, zo blijkt uit de rapporten in handen van de Telegraaf. De sociale veiligheid is er nog steeds niet op peil en daarom dreigt de Onderwijsinspectie nu met financiële sancties. Dit meldt de Telegraaf. 

Vorig jaar drong de inspectie al aan op meer onderwijs gericht op seksualiteit en diversiteit, maar het aanbod op de scholen is nog steeds ondermaats “en is dus ook niet geborgd dat respectvol gedrag en seksuele weerbaarheid van leerlingen worden bevorderd”, aldus de inspectie.

Cheider werkt te langzaam aan herstel

De Onderwijsinspectie is kritisch op de trage wijze waarop het bestuur werkt aan herstel “en waarmee het gevolg geeft aan aanbevelingen van de inspectie (waaronder aanbevelingen die rechtstreeks raken aan sociale veiligheid van leerlingen) is laag”. Ook het functioneren van het interne toezicht en de medezeggenschap worden gehekeld. Het financiële toezicht waaronder de organisatie al sinds 2013 staat, blijft.

Joodse regels niet aan de kant geschoven 

In 2019 liet het bestuur van de school al weten veiligheid belangrijk te vinden, maar de joodse regels en gebruiken hiervoor niet aan de kant te willen schuiven als de veiligheid dat vraagt. De joodse wetten gaan voor op de Nederlandse voorschriften voor scholen. Dit speelde het Cheider ook al parten toen een leraar zich aan een leerling vergreep. De school wilde toen geen aangifte doen. 

Door: Nationale Onderwijsgids