Ouders onderschatten risico zon voor kinderen

90 procent van alle Nederlanders is weleens verbrand in de zon en maar liefst 50 procent is weleens zwaar verbrand, blijkt uit het Nationale Zonrapport 2020. De kinderhuid is extra kwetsbaar en verbranding geeft een dubbel zo groot risico op huidkanker. Toch weet 43 procent van de moeders en 63 procent van de vaders dat niet. Dit meldt UMS Media. 

“Kinderen die voor hun achttiende verbranden, hebben twee keer zoveel kans om later huidkanker te ontwikkelen”, vertelt Jan Willem van der Sterre van UV-Fashions die opdracht gaf tot het Nationale Zonrapport 2020. “Ik ben geschrokken van de uitkomsten. 60 procent van de ouders geeft aan dat hun kind weleens verbrand is in de zon. Bij bijna 10 procent is er sprake van zware verbranding. Een kwart van alle ouders heeft geen zonnebrand bij zich als ze zomers met de kinderen buiten de deur zijn.”

Insmeren voordat je de zon ingaat

Dat je moet insmeren voordat je de zon ingaat, weet 57 procent niet. Er is een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Maar liefst 64 procent van de mannen weet dit niet en 50 procent van de vrouwen. Bijna de helft van de respondenten weet niet dat de huid diepe littekens aanmaakt iedere keer dat de huid verbrand. Het risico op het krijgen van huidkanker neemt hierdoor toe.

Door: Nationale Onderwijsgids