Hekwerk om schoolplein

Op het schoolplein worden vele uren doorgebracht door de kinderen. Waarschijnlijk is dit voor vele kinderen zelfs het favoriete onderdeel van het schoolgebouw. Om ervoor te kunnen zorgen dat de kinderen veilig kunnen spelen en ravotten op het schoolplein zijn er enkele regels opgesteld. De regels voor bijvoorbeeld de grootte van een schoolplein zijn opgenomen in in de modelverordening onderwijshuisvesting van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Vervolgens moet het schoolplein zo worden ingericht, dat in ieder geval de jongste leerlingen op een passende manier kunnen spelen. Ook aan deze inrichting van het schoolplein zitten enkele regels verbonden, lees er meer over in deze blog!

De speeltoestellen

Zoals u zich waarschijnlijk wel kunt voorstellen zitten er aan de speeltoestellen voor op het schoolplein verschillende regels verbonden. De eisen voor deze speeltoestellen staan vastgesteld in het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen (WAS). Alle speeltoestellen van na 1997 moeten bijvoorbeeld een certificaat van goedkeuring hebben. Meestal zorgt de fabrikant of importeur van de speeltoestellen voor een typekeuring. Als zij dit niet doen verschuift deze verplichting naar de beheerder van het schoolplein. Deze beheerder van het schoolplein is verantwoordelijk voor de veiligheid van het speeltoestel, dit betekent bijvoorbeeld ook dat hij/zij deze regelmatig moet inspecteren en daarnaast ook goed moet onderhouden. Tot slot moet de beheerder voor elk speeltoestel een logboek hebben en bijhouden. In dit logboek staan gegevens over het toestel zelf, keuringen, inspecties, onderhoud en ongevallen.
 

Bodem

Het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen stelt naast eisen aan speeltoestellen ook eisen aan de bodem onder de desbetreffende speeltoestellen. Hoe hoger het speeltoestel is, des te hoger ook de maximale valhoogte van het bodemmateriaal moet zijn. Op deze manier kunnen de kinderen veilig spelen op de verschillende speeltoestellen. 
 

Omheining

Als laatste behandelen we ook nog even de omheining van een schoolplein. Het is voor kinderen natuurlijk wel goed om te weten te waar tot waar zij onbezorgd kunnen spelen, rennen en ravotten zonder dat zij onverhoopt op de weg belanden. Wat betreft het plaatsen van de omheining van een schoolplein zijn er geen wetten die dit verplichten. Toch is ook de omheining een heel belangrijk onderdeel om de veiligheid op het speelplein te kunnen waarborgen. Het Keurmerkinstituut geeft wel een veiligheidscertificaat voor omheiningen die geschikt zijn voor speelplaatsen om zo gevaarlijke situaties te voorkomen. Omheiningen die aan de criteria van dit keurmerk voldoen beperken het risico dat kinderen zich kunnen verwonden aan de omheining. 


Een ruim assortiment

Het schoolplein veiliger maken met omheining? Voor een uitgebreid assortiment aan omheiningen en hekwerk kunt u terecht bij Hekwerkonline. Deze webshop maakt het mogelijk om binnen een handomdraai hekwerk te bestellen. Het hekwerk wordt vervolgens bij het gewenste afleveradres geleverd. Vervolgens hoeft deze alleen nog geplaatst te worden. Op deze manier heeft u het heft in eigen handen, van begin tot einde. Alle nodige informatie staat op de website. Vragen over de juiste, veilige omheining voor het schoolplein? De klantenservice van Hekwerkonline helpt u graag bij uw zoektocht naar het perfecte hekwerk.