Ook de schooltuinen worden niet vergeten
Nu de basisscholen weer gedeeltelijk open zijn, worden ook de schooltuinen niet vergeten. Tijdens de lockdown onderhielden tuinmedewerkers de tuintjes, maar nu kunnen de leerlingen zelf weer lekker wroeten in de modder. Dit meldt gemeente Groningen.
Op de schooltuinen van Helpman, Beijum, Paddepoel en het Westpark krijgen kinderen van groep 1 tot en met 8 natuuronderwijs. “Het doel is om kinderen dichter bij de natuur te brengen zodat ze beter met hun leefomgeving leren omgaan”, zegt Jurian Bajema van het Centrum voor Natuur en Duurzaamheideducatie (NDE, Stadsbeheer). “Leerlingen komen 3 à 4 keer per jaar op de tuin, waarbij ze lessen krijgen die variëren van bodemdiertjes tot duurzaamheid.”
 

Seizoensgroenten

In groep 6 en 7 komen leerlingen zelfs elke week op de tuin, om te tuinieren. “Van april tot herfst onderhouden ze in tweetallen een tuintje waar ze seizoengroenten verbouwen, bloemen zaaien en van alles leren over de bodem”, zegt Jurian. “Eén leerling krijgt hierbij instructie en geeft dat weer door aan de leerling met wie hij een tuintje deelt. Zo leren ze ook samenwerken en beklijft de lesstof beter.”
 
Maar sinds de coronacrisis is het stil op de tuin. Medewerkers leggen nu de tuinen aan, in plaats van de leerlingen. Maar de kinderen werden niet vergeten: via filmpjes werden ze op de hoogte gehouden van hoe hun tuintje erbij stond.  
 

Voedselbank

In mei is het al tijd voor de eerste oogst van snijbiet, sla en radijs. “We hebben plannen dit nu naar de Voedselbank te brengen, zoals we altijd doen met overgebleven oogst. Maar met een beetje geluk kunnen leerlingen het nu zélf mee naar huis nemen”, zegt Jurian. “Verderop in het jaar volgen groenten als venkel, wortelen, rode peper, ui, courgette, rode biet.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids