Sommige basisscholen weigeren kleuters die net vier zijn geworden

Niet alle basisscholen zien het zitten om kleuters die in de afgelopen periode vier zijn geworden na de meivakantie te laten instromen. Zij zien de nieuwe leerlingen liever na de zomervakantie voor het eerst op school. Reden is dat de kinderen nog moeten wennen aan school, terwijl ouders hen nu niet daarbij kunnen helpen. Dit meldt Trouw.

In Nederland is het zo dat kinderen vanaf vier jaar recht hebben op onderwijs. Onderwijsplichtig zijn ze echter nog niet, dat worden ze vanaf het vijfde jaar. Normaal gesproken zijn er voor nieuwe leerlingen wendagen ingepland, waarbij het kind, vaak samen met een ouder, het nieuwe schoolleven verkent. Dat kan nu niet. Bovendien moet de kleuter het vanaf dag 1 helemaal zelf doen: jas ophangen, fruithapje pakken, naar de wc gaan.
 
Het besluit van deze basisscholen zorgt ervoor dat sommige ouders in de knoop komen. Zij hebben de kinderopvang al opgezegd in de verwachting dat hun kind na de meivakantie naar school kon gaan. Ook zijn er kleuters die al voor de coronacrisis vier zijn geworden, maar niet meer terug kunnen keren op school. 
 
Zowel het ministerie van onderwijs als de PO-Raad geven aan de openstelling van de scholen voor alle leerlingen geldt en dat scholen de kleuters de toegang niet mogen ontzeggen. Er is begrip voor de unieke en ongekende situatie waarin scholen zich bevinden. Toch hoopt de PO-Raad “dat ouders en scholen tot een passende oplossing komen zodat de vierjarigen een paar uur onderwijs per week kunnen volgen”.
 
Door: Nationale Onderwijsgids