Alternatief Nationale Voorleeswedstrijd

De finale van De Nationale Voorleeswedstrijd zou op 27 mei plaatsvinden. Vanwege de coronacrisis kan dit natuurlijk niet door gaan. Stichting Lezen heeft nu iets bedacht om de campagne dit jaar toch nog voorlezend af te sluiten. Dit meldt Stichting Lezen.

Dit jaar was in februari de 27e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd van start gegaan. Van alle voorlezers zijn er 3.071 uitgeroepen tot schoolkampioen. Normaal gesproken gaan zij de komende maanden door in de vervolgrondes, eerst regionaal, daarna provinciaal, waarna tenslotte de landelijke finale plaatsvindt, gepresenteerd door Klaas van Kruistum. Een jury bepaalt dan wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2020 mag noemen en daarnaast kinderboekendirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.
 

Eigen voorleesfilmpje op Instagram

Maar de coronacrisis gooit roet in het eten. Daarom heeft Stichting Lezen iets bedacht om de campagne dit jaar toch nog voorlezend af te sluiten. Alle schoolkampioenen krijgen binnenkort een digitale kaart met daarin een oproep om zelf een voorleesfilmpje te maken en dit filmpje in de story’s van hun Instagram te zetten. Stichting Lezen zal deze filmpjes vervolgens delen op de Instagram van De Nationale Voorleeswedstrijd. Op deze manier krijgen de kampioenen toch nog een nationaal podium om hun voorleeskunsten te laten zien en horen. Bovendien promoten ze meteen het lezen en het boek, en zullen ze de luisteraars misschien inspireren ook te gaan lezen.
 
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.
 
Door: Nationale Onderwijsgids