Experiment Ruimte in onderwijstijd start vanaf 1 augustus 2020

Vanaf 1 augustus 2020 mogen 20 basisscholen een experiment doen met het flexibel invullen en organiseren van de onderwijstijd. Basisscholen kunnen zich vanaf 1 april 2020 tot en met 30 april 2020 aanmelden voor het Experiment Ruimte in Onderwijstijd. Dit meldt Rijksoverheid.

Flexibele lesuren op de basisschool

Basisscholen die meedoen met het Experiment Ruimte in Onderwijstijd mogen flexibeler omgaan met de lesuren. De scholen mogen tijdens het experiment afwijken van de normale vakanties en de schoolweek van 5 dagen. Ook mogen andere professionals onder voorwaarden maximaal 100 uur per jaar les geven. Zoals een vakspecialist in muziek of programmeren.
 
Het Experiment Ruimte in Onderwijstijd start vanaf 1 augustus 2020 en duurt 5 schooljaren. Met het experiment onderzoekt het Rijk of een flexibele onderwijstijd de kwaliteit van het basisonderwijs verbetert. En of alle scholieren dezelfde kansen krijgen. 
 

Meedoen met het experiment

De scholen moeten een waardering ‘goed’ of een oordeel ‘voldoende’ hebben van de Inspectie van het Onderwijs. Scholen met de waardering ‘goed’ krijgen voorrang om mee te doen. Scholen die tijdens het experiment onder de voldoende scoren mogen niet langer meedoen.
 
De basisscholen moeten tijdens het experiment van elke leerling bijhouden hoeveel uren zij les krijgen. En controleren of zij voldoen aan de wettelijk verplichte onderwijstijd (urennorm).
 

Aanmelden voor Experiment Ruimte in Onderwijstijd

Basisscholen kunnen zich vanaf 1 april tot en met 30 april 2020 via de mail aanmelden voor het experiment. Ook scholen die meededen met het eerdere experiment flexibiliseren onderwijstijd mogen zich aanmelden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids