onderwijsmuseum, bosatlas

Vanaf half november 2019 is in het Nationale Onderwijsmuseum de tentoonstelling ‘Stap in de wereld van De Bosatlas’ te zien met het verhaal achter de atlas die iedereen kent. Op 5 februari organiseert het onderwijsmuseum bovendien een bijzonder lezing over 'De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten.' Dit meldt Nationaal Onderwijsmuseum.

De Bosatlas heeft sinds 1877 vele ontwikkelingen doorgemaakt: van pure topografie, via thematische kaarten naar de volledig gedigitaliseerde versie. De tentoonstelling toont hoe de ontwikkeling van de Bosatlas en het aardrijkskundeonderwijs hand in hand gaan. Wandel door de tentoonstelling en zie hoe vanaf het eerste begin in leerboeken wordt verwezen naar de atlas. Naast atlassen en lesmethoden, toont de tentoonstelling ook wandkaarten en wandplaten van Bos en werk van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door De Bosatlas.
 
Daarnaast is er op 5 februari een lezing, gebaseerd op het boek 'De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten'. Deze is geschreven door Reinder Storm, conservator 'Cartografie, Geografie en Reizen' van de 'Bijzondere Collecties' van de Universiteit van Amsterdam en zijn echtgenote Marieke van Delft. Samen verzorgen zij hierover op woensdagavond 5 februari een boeiende lezing waarbij ook onderwerpen als Dordrecht, onderwijs en de Bosatlas aan de orde komen. 
 
De lezing ‘De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten’ vindt plaats op woensdag 5 februari van 19.30 tot 21.30 uur in het Onderwijsmuseum en kost 7,50 euro per persoon; vrienden betalen 5 euro en voor vrijwilligers is het gratis. Aanmelden kan via deze link.
 
Door: Nationale Onderwijsgids