Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Amsterdamse scholen moeten nu serieuze maatregelen nemen in de strijd tegen het lerarentekort. Onbevoegden voor de klas, grotere groepen of een vierdaagse schoolweek zijn structurele maatregelen die mogelijk doorgevoerd gaan worden. Dit meldt Het Parool.

Gisteren vond overleg plaats tussen schoolbesturen en directeuren over de situatie. Er heerst inmiddels een lerarentekort van bijna 300 docenten in de hoofdstad. Wethouder Marjolein Moorman van Onderwijs spreekt van een ‘onderwijscrisis’ en vreest dat de tijdelijke sluiting van 16 basisscholen en een permanente sluiting van een andere school slechts het begin is.
 
Onbevoegden voor de klas, grotere groepen of een vierdaagse schoolweek zijn structurele maatregelen die mogelijk doorgevoerd gaan worden.
 
Arnold Jonk, bestuurder van koepel Samen tussen Amstel en IJ, met twintig basisscholen, zegt: “We houden het niet vol en moeten echt nadenken wat we kunnen doen.” Als scholen overgaan op vier dagen les, kan het gebeuren dat scholieren de vijfde dag thuisblijven, maar dat hoeft niet, aldus Jonk in Het Parool. Maatschappelijke organisaties kunnen wellicht inspringen. Docenten gebruiken die vijfde dag dan om lessen voor te bereiden, na te kijken of administratief werk te verrichten. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids