Normal_politie__auto

Een ouder heeft aangifte gedaan tegen basisschool De Notenkraker in Amsterdam-Zuid vanwege discriminatie. Toen een leerling met een Marokkaanse naam zich aanmeldde, was er geen plek meer op de school, maar toen dezelfde leerling met een Nederlandse naam contact opnam, was er wel een plaats beschikbaar. De school spreekt van een misverstand. Dit melden Het Parool en AT5. 

De ouder wilde twee van haar kinderen halverwege het schooljaar van school laten wisselen en mailde onder haar Marokkaanse naam naar basisschool De Notenkraker. Volgens de school was er in zowel groep 1/2 als groep 3 geen ruimte meer. Later mailde ze nog een keer voor haar kind in groep 3, maar nu onder een Nederlandse naam. Toen bleek er ineens wel plek te zijn. De ouder heeft aangifte gedaan wegens discriminatie.
 

'Misverstand'

Volgens de school is er echter sprake van een misverstand: ”Er is bij ons op twee verschillende plekken geïnformeerd en daar zijn per abuis twee verschillende antwoorden gegeven.” De directeur benadrukt dat ze een openbare school zijn waar iedereen welkom is. Op de school zitten leerlingen van 24 nationaliteiten.  
 

Spoeddebat

Mourad Taimounti, fractievoorzitter van politieke partij DENK, zegt dat de school liegt. “In de mails aan de moeder schrijft de school duidelijk dat er geen plek is in groep 1/2 en ook niet in groep 3.” De partij heeft een spoeddebat aangevraagd over discriminatie op basisscholen en wil groen licht om via mystery guests discriminatie op scholen opsporen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids