Normal_groente_gezond

De gezonde basisschool heeft de toekomst. Dat blijkt onder meer uit de keuze van de Limburgse gemeenten Kerkrade, Heerlen, Sittard-Geleen en Maastricht om een Gezonde Basisschool van de Toekomst op te gaan starten. En de gemeenten waar het project al bezig is, Brunssum en Landgraaf, zijn in die mate tevreden over de resultaten dat ze graag zien dat het project wordt voortgezet en waar mogelijk verder uitgerold. De provincie Limburg vindt dat de Gezonde Basisschool van de Toekomst landelijk navolging verdient, gezien de positieve impact op kinderen, ouders en scholen. Dit meldt provincie Limburg.

Paul Blokhuis, de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bracht op 18 november een bezoek aan Gezonde basisschool Wereldwijs in Landgraaf. Hij at mee tijdens een dagelijkse gezonde lunch en ontmoette daar kinderen die tot voor kort vrijwel nooit groenten of fruit aten, maar nu hun tanden in een boterham met tomaat zetten.
 

De Gezonde Basisschool van de Toekomst

MOVARE-school Wereldwijs is één van de vier Limburgse scholen die meedoet aan het project. De Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT) richt zich op het terugdringen van gezondheidsproblemen waarmee kinderen in Limburg kampen en is daarin aantoonbaar succesvol. Naast gezonde lunches is er op de Gezonde Basisschool van de Toekomst een actief sport-, spel- en cultuurprogramma en ontwikkelt de school zich van een leer- naar leefschool. Hiermee levert het project een actieve bijdrage aan een trendbreuk in de regio. Zo toont onderzoek van de Universiteit Maastricht aan dat kinderen al na twee jaar een gezonder gewicht hebben, dat hun voedingspatroon en leefstijl verbeterd zijn en dat ze lekkerder in hun vel zitten. Bovendien wordt er op gezonde scholen minder gepest en krijgen de ouders ook thuis direct de effecten van een gezonde levensstijl mee.

 

Regionale en landelijke uitrol

Het is nu aan Blokhuis om na te denken over een landelijke uitrol van het project. In een Kamerbrief van vorige maand kondigde hij aan onderzoek te gaan doen naar de haalbaarheid van gratis verantwoorde lunches op scholen. In die brief werd de Gezonde basisschool van de Toekomst als voorbeeldproject genoemd. 
 
De doelstellingen van de gezonde basisschool van de toekomst passen bij de doelstelling van de Sociale Agenda Limburg. Daarom wil de provincie dit initiatief graag ondersteunen bij het regionaal, provinciaal en landelijk opschalen ervan. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids