Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Op enkele basisscholen in Nederland wordt een zogeheten ‘groep 9’ aangeboden: leerlingen van deze scholen hebben door dit tussenjaar een jaar extra de tijd om zich op de middelbare school voor te bereiden. Ook hebben ouders op deze manier na de eindtoets langer de tijd om te beslissen welke stap zij willen ondernemen voor hun kind. Dit meldt RTL Nieuws.

Basisschool Florencius is een van de scholen waar dit tussenjaar aangeboden wordt. In groep 9 krijgen de leerlingen van deze school vakken als Duits en wiskunde, maar ook leren ze over zelfvertrouwen, plannen en spreken in het openbaar. Dit vindt plaats in kleine groepjes, met veel individuele ondersteuning. 
 
Hoeveel leerlingen jaarlijks een tussenjaar nemen is niet bekend, maar de PO-Raad laat wel weten dat er sprake is van een toename. Soms betreft het leerlingen die een achterstand hebben, maar het zijn ook vaak leerlingen die emotioneel gezien nog niet toe zijn aan de middelbare school. Er hangt echter wel een prijskaartje aan dit jaar. Omdat Florencius een particuliere basisschool is, krijgt de school geen subsidie. Het jaar kost 25.000 euro. 
 
De PO-Raad laat weten graag andere opties te zien voor een tussenjaar, zowel voor leerlingen van particuliere als openbare scholen. Een tussenjaar kan bijvoorbeeld ook worden gegeven in de eerste klas van het voortgezet onderwijs: het Openbaar VMBO en MAVO Zeist werken met een zogeheten ‘opstapklas’ en het Olympus College in Arnhem heeft al zestig jaar een afdeling waar leerlingen twee jaar over de brugklas kunnen doen. De PO-Raad zou graag meer ‘brede brugklassen’ zien, waarbij leerlingen gemakkelijker van niveau kunnen veranderen. Dat zou tevens de druk van de eindtoets in groep 8 verminderen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids