Normal_ict__laptop__computer__toetsenbord__digitaal

Tijdens de Codeweek, die liep van 5 tot 20 oktober 2019, maakten de leerlingen van basisschool de Flambouw van Vechtstreek en Venen kennis met programmeren. De developers van ICT-dienstverlener Cloudwise wisten de leerlingen enthousiast te maken door code tot leven te brengen met hagelslag en brood. Dit meldt Cloudwise.

Allereerst kregen de leerlingen echte code te zien uit het COOL leerplatform. Daarna begonnen de leerlingen aan de opdracht: “Vertel de robot (een van de developers) in codetaal hoe hij een boterham moet pakken, met boter besmeren, met hagelslag moet bestrooien, in vieren moet snijden en netjes moet opeten.”
 

De waarde van programmeren

Met het initiatief van de Codeweek wordt er aandacht gegeven aan het belang van programmeren. Leren programmeren is namelijk voor alle kinderen waardevol, niet alleen voor toekomstige ICT’ers of programmeurs. Volgens de initiatiefnemers stimuleert programmeren het zelflerend vermogen en het logisch en gestructureerd leren denken. Leerlingen ontwikkelen vaardigheden waarmee ze ideeën zelf kunnen ontwikkelen en leren werken in een wereld die steeds digitaler wordt. Het leren van digitale vaardigheden is vanaf 2021 zelfs verplicht binnen het onderwijs. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids