Normal_moestuin__tuin__groen__duurzaam

Bij de basisscholen de Bibit en de Sporckt en kinderopvang de Teddybeer in de Reeshof is op 22 oktober een start gemaakt met het vergroenen van de schoolpleinen. De scholen kregen de 150e subsidie van de Provincie Noord Brabant om aan de slag te gaan met hun schoolplein van de toekomst. De tegels gaan eruit en er komt onder andere een moestuin en een modderkeuken. Dit meldt gemeente Tilburg. 

Elke Tilburgse basisschool besteedt in de lessen aandacht aan de natuur en het milieu. Ze maken daarbij gebruik van natuurlijke plekken in de wijk en omgeving. Op die manier komt elk kind in aanraking met de natuur en leert er mee omgaan. Het streven is dat alle Tilburgse basisscholen in 2022 een groen duurzaam schoolplein hebben. Het subsidiegeld wordt verdeeld door T-PrimaiR. De subsidie van de provincie 'schoolplein van de toekomst' is voor basis- en middelbare scholen die hun terrein gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk inrichten. Door met het groen in aanraking te komen, merken leerlingen onder meer waar een groen schoolplein goed voor is: water wordt niet afgevoerd via het riool, maar gaat naar de planten, bomen bieden schaduw in de zomer en de koolmezen in de nestkastjes eten hun buik vol met eikenprocessierupsen.
 
Provincie Noord-Brabant, de 4 Brabantse waterschappen, Prins Bernhard Cultuurfonds, IVN en Jong Leren Eten legden hiervoor 3,5 miljoen euro bij elkaar. Scholen met een goed plan voor aanleg, onderhoud en inpassing in de lessen, kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70 procent van de kosten, met een maximum van 14.000 euro. De regeling loopt tot december 2021 en er is nog budget voor minimaal 120 groene schoolpleinen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids