Normal_kinderarts_arts_huisarts_controle

De luchtkwaliteit in huizen waar kinderen wonen laat nogal wat te wensen over. Uit onderzoek van Velux blijkt één op de drie kinderen woont in een ongezond huis. Dit kan bij kinderen voor gezondheidsproblemen zorgen, waardoor ze ook schooldagen missen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Bij een ongezond huis zit er bijvoorbeeld schimmel op de muren, is de temperatuur te laag is of komt er niet voldoende daglicht naar binnen. De kinderen die in een ongezond huis wonen, kunnen sneller ziek worden en astma en eczeem ontwikkelen. Scoort het huis slecht op alle vlakken, dan heeft het kind 4,3 keer zo veel kans om ziek te worden. 
 

65.000 gemiste schooldagen per jaar

Dit is niet alleen slecht voor de gezondheid van het kind, maar zo worden er ook schooldagen gemist. In totaal missen kinderen 65.000 dagen school per jaar door ziekte die het gevolg is van ongezonde huizen.
 

Dagelijks ventileren

Met name huurwoningen die gebouwd zijn voor 1960 kampen met vochtproblemen en schimmel. Het is volgens Atto Harsta van Aldus Bouwinnovatie van groot belang om de woning dagelijks goed te ventileren door de ramen minstens eenmaal per dag wagenwijd open te zetten, zodat er schone lucht naar binnen komt. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids