Normal_zwijsen-logo

Schrijfster Anke Werker en illustrator Rick de Haas schreven en illustreerden in vijf dagen een boek als artists in residence in het TextielMuseum in Tilburg. Het resultaat: het toneelleesboek Zelf gemaakt!. Uitgeverij Zwijsen geeft het boek uit. Het boek wordt op zondag 29 september tijdens het kinderboekenfestival Knetters in Poppodium 013 in Tilburg gepresenteerd. Knetters is een feest met letters, boeken, schrijvers, tekenaars en muziek, vlak voor de Kinderboekenweek, voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Dit meldt Zwijsen.

In het TextielMuseum ontstond het idee voor Zelf gemaakt!, een boek dat geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar en goed samen te lezen is. Het duo bekeek de machines en exposities in het museum, sprak met de directeur en sliep een nacht in het museum. 
 

Rode draad van het boek

De ‘rode draad’ van dit toneelleesboek is daadwerkelijk een textieldraad. Het boek is geschikt voor kinderen die net kunnen lezen. In dit toneelleesboek nemen twee lezers een rol van een personage op zich en lezen ze de teksten hardop aan elkaar voor. Net als een toneelstukje, maar dan zonder podium en kostuums. In de teksten in toneelleesboeken zie je vooral dialogen, zodat de lezers elkaar telkens afwisselen. Op deze manier zorgt toneellezen voor extra leesplezier.
 

Textielgeschiedenis

Directeur Errol van de Werdt: “Het TextielMuseum is een spannende locatie voor een kinderboek. In de voormalige textielfabriek ontdek je hoe textiel gemaakt wordt, vroeger en nu. Je hoort het stampende geluid van de machines en ruikt de wol en de olie. Wij vinden het fantastisch om kinderen en hun ouders met het boek een stukje van de Tilburgse textielgeschiedenis en -toekomst mee te geven en te laten zien wat voor een levendige plek het hier is.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids