Normal_geld__pennen__contract__afspraak

De Algemene Onderwijsbond vindt het “onbespreekbaar” dat het basisonderwijs eerst een nieuwe cao moet afsluiten voordat het extra geld krijgt om het lerarentekort tegen te gaan. Ook CNV Onderwijs en de PO-Raad zijn er niet over te spreken. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Het kabinet is volgens Rutte bereid "de komende weken" te kijken of er geld beschikbaar is voor het "oplossen van urgente knelpunten met betrekking tot het lerarentekort". Hij roept schoolbestuurders en vakbonden wel op eerst tot een cao te komen met het geld dat daarvoor beschikbaar is. "Als het lerarentekort voor iedereen deze hoge urgentie heeft, dan is het ook logisch dat nu het geld voor deze sector niet op de plank blijft liggen", aldus de premier.
 
Voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb) noemt dit “pure chantage”. Ook CNV Onderwijs en de PO-Raad stellen dat incidenteel geld niet voldoende is voor het structureel verhogen van het lerarensalaris. CNV Onderwijs: “Het onderwijspersoneel wil niet jaar in, jaar uit bedelen om geld.”
 
De oppositie toonde zich tevreden met Ruttes woorden. Ook Jesse Klaver (GroenLinks) vindt het "mooi" dat het kabinet met extra geld wil komen. Maar hij verzet zich tegen de koppeling met de cao. "Dat werkt verpestend voor de sector." 
 
Door: Nationale Onderwijsgids