Normal_basischool_lerares_kinderen_les_klas

Met ingang van het nieuwe schooljaar hebben leerlingen van CBS Tamarinde in Zaandam weer een gewone vijfdaagse schoolweek. Vorig jaar hadden zij door het lerarentekort langere tijd maar vier dagen les. De klassen zijn echter nu wel wat groter geworden. Dit meldt Trouw. 

Voor het nieuwe schooljaar is het gelukt om voldoende leerkrachten te vinden voor de twee vestigingen van Tamarinde. Dat komt onder meer doordat de klassen gemiddeld iets groter zijn dan vorig jaar met 26 kinderen. Deze maatregel geldt voor alle scholen die net als de Tamarinde onder scholenkoepel Agora vallen. Toch blijft het spannend. Langdurige ziekte zorgt meteen voor problemen, evenals uitval door zwangerschapsverlof. Zo gaan op één van de scholen van Agora maar liefst negen vrouwen met zwangerschapsverlof.
 
Vorig jaar kwam CBS Tamarinde in het nieuws omdat de leerlingen al maanden een vierdaagse schoolweek hadden vanwege het lerarentekort. Op de vijfde dag waren de kinderen thuis en kregen ze opdrachten mee van school. Officieel mag een school wettelijk gezien per schooljaar maximaal zeven weken van vier dagen inroosteren. Maar bij overmacht zijn uitzonderingen mogelijk. Met de onderwijsinspectie was afgesproken dat de vierdaagse schoolweek tot de voorjaarsvakantie werd gehanteerd. Ouders waren het echter zat en wilden dat de school maatregelen zou nemen om de problemen op te lossen. Ze hadden hiervoor een handhavingsverzoek gedaan bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. Uiteindelijk was het niet meer nodig om dit door te zetten.
 
Door: Nationale Onderwijsgids