Normal_afval

Vegen, prikken en verzamelen. Vier weken lang zorgden de leerlingen van CBS de Melodie, Wethouder Brederodeschool en De Petrusschool voor een schoner Rijswijk tijdens De Afvalrace. Groep 6,7 en 8 van CBS de Melodie wonnen de race. Dit meldt Gemeente Rijswijk.

Rondom de drie scholen werd het afgelopen weken schoner en mooier: het resultaat van de enthousiaste inzet van de leerlingen voor De Afvalrace. Wethouder Armand van de Laar noemde alle leerlingen een voorbeeld voor alle Rijswijkers en reikte op 17 juli de prijs uit aan de afvalverzamelaars van CBS de Melodie. Zij zorgden voor de grootste verbetering van de omgeving rond hun school. “De leerlingen zijn heel enthousiast, werken goed samen en leren veel over zwerfafval," aldus wethouder Van de Laar.
 

Drie scholen als start

De drie deelnemende scholen dienen eigenlijk als start van een stadsbrede Afvalrace. Na dit grote succes wordt dan ook het doel gesteld om na de zomervakantie met alle Rijswijkse basisscholen te gaan afvalracen. De gemeente voorziet de deelnemende scholen dan van afvalknijpers en zakken, de leerlingen houden een afgebakend gebied rondom de school schoon. Van de Laar: “Zwerfafval is een groot probleem in Rijswijk, hopelijk doen volgend jaar alle scholen mee.”
 

Actieplan Rijswijk Schoon

De Afvalrace is de kick-off voor een veel groter plan: Rijswijk Schoon. Dit plan is op maandag 15 juli door het college van B en W vastgesteld en moet Rijswijk veel schoner gaan maken. De focus ligt daarbij op drie soorten vervuiling: zwerfafval, het bijplaatsen van afval bij containers en het illegaal dumpen van grofvuil in de openbare ruimte. Voor elk van deze soorten vervuiling zijn er acties gepland. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids