Normal_natuur__po__so__vo__buiten_spelen__onderzoeken
50 procent van de kinderen geeft de voorkeur aan digitale speelmogelijkheden, volgens ouders (Kantar Public). Tegelijkertijd kwam Jantje Beton in contact met de broertjes Jelle (11) en Mels (8) uit Noord-Brabant. In de meivakantie gingen de jongens de uitdaging aan om niet te gamen, maar juist meer buiten te spelen. Door eigen ervaring kwamen zij erachter dat gamen leuk is, maar buiten spelen offline en zonder WiFi ook heel erg cool kan zijn. Dit meldt Jantje Beton.

No Game Challenge

In navolging van de actie roept Jantje Beton samen met de broertjes alle ouders en kinderen in Nederland op om deze uitdaging aan te gaan tijdens de zomervakantie. Wanneer je je opgeeft, krijg je 4 weken nieuwe speeltips om samen met kinderen als team buiten te spelen. Aanmelden kan op: https://jantjebeton.nl/nogamechallenge.
 

Onderzoeksresultaten

Jantje Beton heeft in 2019 een onderzoek laten doen door Kantar Public onder 12.000 ouders met kinderen in de leeftijd van 4-14 jaar. De respons was 52 procent, oftewel 6.194 ouders. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat maar liefst 300.000 kinderen (15 procent van de kinderen) nooit buiten speelt. Daarnaast geven ouders aan dat naast de voorkeur voor digitale speelmogelijkheden (50 procent), het feit dat er geen andere kinderen zijn om mee te spelen (35 procent) een barrière is om buiten te spelen. Jantje Beton biedt graag hulp en inspiratie en trekt daarom met de broertjes op in de nieuwe campagne.
 

De Jantje Beton Speelbeweging

Om te zorgen dat dit niet een eenmalige actie is lanceert Jantje Beton tegelijkertijd ook een nieuw platform met nog meer fantastische speeltips, interessante speelweetjes en stoere speelverhalen! De website is speciaal bedoeld voor (groot)ouders met kinderen tussen 0 en 12 jaar. Meer informatie is te vinden op: https://www.speelbeweging.nl.
 
Door: Nationale Onderwijsgids