Normal_boeken__lezen

Vandaag heeft André Kuipers met een koffer vol kinderzwerfboeken een bezoek gebracht aan OBS de Sterrenwachter in Alkmaar. Hier start de reis van de koffer die tijdens de zomervakantie door heel Nederland gaat zwerven. Ieder kind kan er een boek uithalen om te lezen en er een boek in doen voor een ander kind. André Kuipers vraagt hiermee aandacht voor het thema zomerlezen. Hij vindt het belangrijk dat kinderen boeken lezen tijdens de zomervakantie zodat hun AVI-niveau op peil blijft. Dit meldt Kinderzwerfboek.

Zomerlezen 

De zomervakantie staat voor de deur, het is tijd voor kinderen om te ontspannen. Echter, als kinderen stoppen met lezen, kunnen zij gemiddeld 1 tot 2 AVI-niveaus terugvallen. Door juffen en meesters wordt dit de gevreesde ‘zomerdip’ genoemd. Daarom moedigt André Kuipers, namens Kinderzwerfboek, alle kinderen aan om in de zomervakantie boeken te lezen. “Door te blijven lezen, houden kinderen beter het niveau vast waarvoor ze het hele jaar zo hard hebben gewerkt in de klas. Er gaan ook nieuwe werelden voor ze open. Ik smulde bijvoorbeeld van de sciencefiction boekjes die ik kreeg van mijn oma. Ze lieten mij fantaseren over ruimteschepen en het universum. Deze prachtige avonturen stonden aan de wieg van mijn eigen ruimtevaartdroom.”
 

De zwerfkoffer van André Kuipers 

 
In de zwerfkoffer van André Kuipers zitten heel veel leuke kinderzwerfboeken. De koffer zwerft de hele zomer door Nederland. Ieder kind kan er een boek uitzoeken en deze lekker lezen in de zomervakantie. Kinderen mogen de zwerfkoffer ook weer vullen met een eigen boek dat een ander kind mag lezen. De zwerftocht van de koffer kan worden gevolgd op www.kinderzwerfboek.nl met de zwerfcode: MNZMW. 
 

3.000 KinderzwerfboekStations 

Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp, vindt dat alle kinderen thuis boeken moeten kunnen lezen. Het is belangrijk dat kinderen door hun ouders worden gestimuleerd om te lezen én dat er thuis boeken zijn. Helaas hebben niet alle gezinnen voldoende geld om boeken te kopen en is de gang naar de bibliotheek ook niet vanzelfsprekend. OBS De Sterrenwachter is het 3.000e KinderzwerfboekStation in Nederland. Bij de Stations kunnen kinderen gratis een boek uitzoeken. De actie Zomerlezen met André Kuipers wordt gesteund door de VriendenLoterij en online boekwinkel BookSpot.
 
Door: Nationale Onderwijsgids