Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Op 1 juni, de Internationale Dag van het Kind, is het ‘Manifest voor het Kind’ gepubliceerd: een roep om te komen tot de beste zorg voor kinderen. Verschillende brancheorganisaties en beroepsverenigingen in zorg en onderwijs hebben zich aangesloten. Dit meldt FNV.

De organisaties van dit manifest, geïnitieerd door vakbond FNV, maken zich zorgen dat kinderen in de jeugdzorg niet krijgen wat ze nodig hebben en daardoor bedreigd worden in hun ontwikkeling. Zij pleiten voor het centraal stellen van kinderen en professionals, over een goede prijs voor zorg en voor het maatschappelijke belang van zorg voor de jeugd.
 
Een op de tien kinderen krijgt te maken met tijdelijke of langer durende problemen. Het huidige jeugdzorgbeleid baart de organisaties van het manifest zorgen: “Deze kinderen hebben voor korte of lange tijd extra hulp, zorg en ondersteuning nodig passend bij de eigen situatie. Wij maken ons zorgen over die extra hulp, zorg en ondersteuning. Over het aanbod. Over de beschikbaarheid ervan. Over de wachtlijsten. Over de professionals die de hulp en zorg moeten bieden maar door het vele papierwerk, en krapte in bezetting, veel te weinig tijd hebben. We maken ons zorgen over de kinderen die niet passende hulp, te weinig aandacht en teveel verschillende hulpverleners krijgen. We maken ons zorgen omdat kinderen zo niet krijgen wat ze nodig hebben en daardoor bedreigd worden in hun ontwikkeling”, schrijven de partijen in het manifest.
 
De organisaties pleiten voor een jeugdzorgsysteem waarin de kwetsbare kinderen, de gezinnen en de professionals die de zorg en hulp verlenen, de kern vormen van de zorg voor de jeugd. Het systeem eromheen moet dus ondersteunend en niet leidend zijn.
 
Verder benadrukken de organisaties in het manifest dat zij vinden dat we de plicht hebben om zorg van goede kwaliteit te leveren aan onze kinderen. En kwaliteit kost geld. Tevens menen de partijen dat zorg voor jeugd iedereen in de samenleving aangaat. Wanneer we nu doen wat nodig is voor kwetsbare kinderen, zorgt dat later voor volwassenen die volwaardig kunnen meedoen in onze maatschappij. ‘Zorg voor de Jeugd’ is dus niet zomaar een titel van een actieplan, of van de sector, maar is iets van iedereen in onze samenleving.
 
Het manifest wordt via de social mediakanalen verspreid van de 23 organisaties onder de hashtags #bestezorgvoorkinderen en #dagvanhetkind. Vanuit het onderwijs is onder andere de Nederlandse Vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO) aangesloten bij het manifest. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids