Normal_school__klas__docent

De laatste decennia hebben basisscholen te maken met krimp en wordt de onderlinge concurrentie steeds groter. Dat maakt dat de onderwijsinstellingen er alles aan doen om hun onderwijs kwalitatief te verbeteren door in gesprek te gaan met de ouders en zich te onderscheiden door met de tijd mee te gaan. Met onderwijs op maat wordt de persoonlijke ontwikkeling van de leerling steeds belangrijker. Door al deze ontwikkelingen kan het vinden van een geschikte basisschool best lastig zijn. Places Nieuws heeft uitgezocht hoe basisscholen in Nederland worden beoordeeld. Dit meldt Telefoonboek.nl.

Goede sfeer en kwalitatief onderwijs

Over het algemeen zijn de basisscholen relatief goed beoordeeld. Bezoekers van Telefoonboek.nl gaven in totaal 325 beoordelingen. Ruim 57% van de basisscholen zijn positief beoordeeld met een 9,4 gemiddeld. De beoordelingen van basisscholen zijn heel persoonlijk. Over het algemeen vinden ouders en verzorgers het belangrijk dat er een goede sfeer hangt op de basisschool, zodat het kind zich er prettig voelt. Daarnaast hechten ze waarde aan kwalitatief goed onderwijs en betrokken leerkrachten. 
 

Tevreden ouders en verzorgers

Volgens de beoordelingen bestaat een goede basisschool uit kleinschalig onderwijs waarbij voldoende aandacht is voor de leerling, veiligheid en welzijn voorop worden gesteld en betrokkenheid van de leerkrachten. 
 

Negatieve ervaringen

In 43% van de gevallen werden basisscholen met een onvoldoende beoordeeld met een 2,7 gemiddeld. Onvoldoendes zijn beoordelingen met een cijfer lager dan een 6,0. Ouders en verzorgers uiten negatieve reviews over basisscholen waar veel gepest wordt, de communicatie tussen leerkrachten en ouders niet op orde is en wanneer scholen achterlopen in lesstof. Veel van de reviews zijn persoonlijk en gaan over de negatieve ervaringen van zichzelf en/of de leerlingen. De negatieve reviews zijn - evenals de positieve reviews - persoonsgebonden.
 

Leerling is geen nummertje

Uit de reviews blijkt dat basisscholen die hun leerlingen niet als nummertje behandelen, maar waarde hechten aan persoonlijke aandacht voor het kind relatief beter scoren dan basisscholen die daar niet aan voldoen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids