Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Muziek maken met ongeneeslijk zieke kinderen. Studenten die kinderen uit minder kansrijke wijken helpen. Het zijn voorbeelden van maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor kinderen in Nederland en daarmee de UNICEF Paul van Vliet Award wonnen. Dit jaar richt de award zich op projecten voor jongeren. De inschrijvingen voor 2019 zijn geopend. Dit meldt UNICEF.

De Paul van Vliet Award is een jaarlijks terugkomend initiatief van UNICEF Nederland en de Efteling. Dit jaar kunnen organisaties, projecten en stichtingen zich aanmelden die iets goeds doen voor de ontwikkeling van jongeren van 10 tot 18 jaar. Ook moeten jongeren het liefst zelf betrokken zijn en zeggenschap hebben in het project.
 
De Efteling stelt 10.000 euro beschikbaar voor de winnaar van de award, en kunstenaar Loek Bos maakt een beeld. Vorig jaar stond Stichting de Liedjesfabriek uit Nijmegen als winnaar in de schijnwerpers. Zij gebruiken de kracht van muziek om met muzikanten zieke kinderen en jongeren te helpen. 
 
Organisaties kunnen zich tot en met 30 september inschrijven voor de UNICEF Paul van Vliet Award. In oktober worden vijf organisaties genomineerd die doorgaan naar de finaleronde. De finale vindt plaats op 5 november in de Efteling in aanwezigheid van de naamgever van de award, cabaretier Paul van Vliet.
 
UNICEF wil dat alle jongeren zichzelf ontplooien en al hun talenten benutten. Jongeren moeten hun rechten kennen, mentaal weerbaar zijn en voorbereid op de toekomst. Om deze droom te realiseren ondersteunt ze met de Paul van Vliet Award organisaties die zich inzetten voor jongeren.
 
Twee jaar geleden won Stichting Move uit Utrecht, die kinderen tussen de 10 en 13 jaar koppelt aan studenten om de maatschappelijke participatie in hun wijk te bevorderen. Vorig jaar was de winnaar de Liedjesfabriek uit Nijmegen, die de kracht van muziek gebruikt om zieke kinderen van 6 tot 16 jaar een steuntje in de rug te bieden. Een van de genomineerden van dat jaar was KinderUniversiteit Haarlem: nieuwsgierige kinderen uit achterstandssituaties kunnen interactieve colleges van bevlogen gastdocenten volgen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids