Normal_toiletpapier

Basisschoolleraren beoordelen jongenstoiletten significant viezer dan de toiletten van de meisjes. Bijna alle basisschoolleraren (90 procent) zijn dan ook van mening dat de toiletten schoner blijven als jongens zittend plassen. Twee derde (66 procent) van de leraren vindt zelfs dat het op school een regel kan worden voor jongens om zittend te plassen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Kantar in opdracht van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity, zo meldt Essity.

Staand plassen oorzaak vieze schooltoiletten

Ruim de helft (54 procent) van de leraren ziet jongens die staand plassen als een van de belangrijkste oorzaken van vieze en stinkende toiletten op school. Bovendien zijn zes op de tien leraren (59 procent) van mening dat jongens de wc viezer achterlaten dan meisjes. Zittend plassen wordt aangedragen als oplossing door leraren. Bijna allemaal (90 procent) verwachten zij dat jongenstoiletten schoner blijven als jongens zittend plassen. Twee derde (66 procent) van hen vindt zelfs dat het een regel kan worden voor jongens om zittend te plassen. Ouders zijn hier minder vaak voorstander van zittend plassen. De helft (51 procent) van ouders van meisjes zien het belang van deze regel. Van de ouders met een zoon vindt slechts een derde (35 procent) dat zittend plassen verplicht moet worden. 
 

Doorvoering regel zittend plassen

Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij Essity Benelux: “In ons eerdere onderzoek kwam al naar voren dat het slecht gesteld is met de toilethygiëne op Nederlandse scholen. We vinden het, als hygiëne- en gezondheidsbedrijf, belangrijk om aandacht te vragen voor dit probleem en te kijken hoe we de hygiëne op scholen kunnen verbeteren. Om die reden zijn we een vervolgonderzoek gestart om verder in te zoomen op de oorzaak van dit probleem. De resultaten geven ons relevante inzichten die mogelijk een oplossing kunnen bieden voor een verbeterde toilethygiëne.”  
 

Slecht gesteld met hygiëne

De hygiëne in veel Nederlandse schoolgebouwen laat ernstig te wensen over. Leraren ontvangen zowel van ouders als van kinderen hier massaal klachten over. Vooral de toiletten zijn vaak niet goed schoon en onhygiënisch. Ruim de helft van de leerlingen stelt het toiletbezoek dan ook liever uit tot zij weer thuis zijn. Dit blijkt uit eerder onderzoek van Kantar Public uit april 2018, in opdracht van Essity, over de hygiëne van Nederlandse scholen. 
 

Over het onderzoek

In het onderzoek zijn basisschoolleraren en ouders met één of meerdere kind(eren) tussen de 5 en 12 jaar oud gevraagd naar de oorzaken van en mogelijke oplossingen voor de slechte toilethygiëne op basisscholen. In totaal namen 406 basisschoolleraren en 593 ouders deel aan het onderzoek. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids