Normal_meisje_tiener_jongere_lezen_boek

Nog steeds verlaat meer dan 10% van de kinderen de basisschool met een taalachterstand. Kinderzwerfboek vindt dat alle kinderen voldoende leeskilometers moeten kunnen maken. Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in Drenthe, heeft daarom vandaag het startsein gegeven voor de Kinderzwerfboek Provincie Estafette op Kindcentrum Driemaster in Assen. Tijdens deze Estafette ‘zwerft’ een kinderboek van provincie naar provincie en wordt uitgewisseld tussen de Commissarissen van de Koning. Dit meldt Kinderzwerfboek.

Eén van de oorzaken van de taalachterstand bij kinderen is dat ze onvoldoende lezen. In Nederland wonen zo’n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar die thuis te weinig leesboeken hebben. Leeskilometers maken is echter ontzettend belangrijk. Kinderen die 15 minuten lezen, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Boeken lezen zorgt voor een grotere woordenschat en stimuleert tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Wat de kans op een goede toekomst aanzienlijk vergroot.
 
“Lezen is een van mijn favoriete bezigheden. Wat is er fijner dan even helemaal weg te dromen in een boek? Lezen is niet alleen leuk, het stimuleert de fantasie en het is goed voor de ontwikkeling van een kind! Dankzij Kinderzwerfboek komen boeken beschikbaar voor alle kinderen”, zegt Jetta Klijnsma. Vandaag heeft zij het “stokje/zwerfboekje” overgedragen aan Leen Verbeek, de Commissaris van de Koning in Flevoland. 
 

Oproep: laat ook boeken zwerven

Om zoveel mogelijk kinderen te laten lezen roept Kinderzwerfboek iedereen op om de boekenkast op te ruimen en een kinderboek te laten zwerven. Op een eigen gekozen plek, of in een KinderzwerfboekStation in de buurt. Hiervoor kunnen speciale zwerfstickers worden aangevraagd. De Stations (waar je gelezen boeken kan brengen en leuke boeken kan uitzoeken) zijn te vinden bij o.a. scholen, buurthuizen, kinderenboerderijen en speeltuinen. Wekelijks bezoeken zo’n 30.000 kinderen een Station.
 
Door: Nationale Onderwijsgids