Normal_vriendschap_kinderen_jongens_klas_boeken_lezen

Wint de telefoon of tablet het van het boek? Niet voor de deelnemers aan de 26e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd. De 196.710 deelnemende kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland hebben de afgelopen maanden laten zien dat ze nog steeds enthousiaste lezers zijn. Maar liefst 3.107 schoolkampioenen hebben dit jaar deelgenomen aan de lokale en regionale vervolgrondes. Wie van de overgebleven kandidaten zich De Nationale Voorleeskampioen 2019 mag noemen wordt bepaald op 22 mei 2019, tijdens de landelijke finale in Schouwburg Amstelveen. Dit meldt Stichting Lezen. 

Zoveel mogelijk kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs aan het lezen krijgen: dat is de insteek van De Nationale Voorleeswedstrijd. Stichting Lezen en de bibliotheken organiseren deze leesbevorderingscampagne al meer dan 25 jaar. Deze editie hebben 3100 scholen deelgenomen aan de voorrondes, in 300 lokale en regionale bibliotheken verspreid door heel Nederland. Stichting Lezen en de deelnemende Bibliotheken hebben daarmee ook dit jaar weer een groot aantal kinderen uit groep 7 en 8 enthousiast gemaakt om vaker een boek in te duiken. 
 

Provinciale finales 

In de aanloop naar de landelijke finale vinden deze maand de provinciale finales plaats. De jonge voorlezers strijden daar om een plek in de landelijke finale. De organisatie van de provinciale wedstrijden ligt in handen van de provinciale bibliotheken.  
 

Landelijke finale op 22 mei 2019

Op 22 mei nemen de twaalf provinciale finalisten het tegen elkaar op tijdens de landelijke finale in Schouwburg  Amstelveen. Klaas van Kruistum presenteert deze zinderende finale. Een jury bestaande uit BN’ers - onder wie Bart Tuinman (Jeugdjournaal) en de nieuwe Kinderboekenambassadeur- bepaalt dan wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2019 mag noemen. 
 

Noord-Brabant levert meeste schoolkampioenen

De provincie Noord-Brabant telde net als afgelopen jaar de meeste schoolkampioenen; er zijn maar liefst 591 kinderen uit die provincie aangemeld voor de vervolgrondes. Ook Zuid-Holland (428) en Gelderland (424) leverden veel kandidaten. In Overijsel doen relatief de meeste scholen mee: bijna 80% van alle scholen uit die provincie neemt deel aan de wedstrijd. 
 

Dagboek van een muts blijft favoriet

Net als vorig jaar is Dagboek van een muts van Rachel Renee Russell het meest gelezen boek (gekozen door 104 schoolkampioenen). Matilda van Roald Dahl (60 keer) en Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens (57 keer) staan op de tweede en derde plaats.
 

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids