Normal_citotoets_test_eindtoets_basisonderwijs

Minister Slob van Onderwijs wil wachten tot na de eindtoets in mei voordat hij de nieuwe plannen presenteert met betrekking tot het schooladvies. Hij wil graag eerst de ervaringen horen van leraren, ouders en leerlingen hierin. Bovendien vindt hij het te onrustig voor de leerlingen als er nu opeens van alles verandert. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Slob reageert hiermee op het plan van de coalitiepartijen. Zij willen dat leerlingen op de basisschool hun advies voor de middelbare school pas krijgen nadat de resultaten van de eindtoets bekend zijn geworden. Nu is het nog andersom: scholieren krijgen in februari advies over het niveau dat zij volgens hun school aankunnen. Ze maken echter pas in april of mei de eindtoets. Het idee erachter was dat de school de leerling vaak beter kent dan de momentopname van de eindtoets laat zien.
 
Dit zou echter nadelig zijn voor kinderen die geen mondige, hoogopgeleide ouders hebben: het geadviseerde schoolniveau moet worden heroverwogen als een leerling beter scoort op de eindtoets, maar in de praktijk worden de schooladviezen niet vaak naar boven bijgesteld. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids