Foto DigiDaan

NEMO presenteert van 22 tot en met 26 januari de lesmethode Maakkunde op de onderwijsvakbeurs NOT in de Jaarbeurs Utrecht. Maakkunde is de nieuwe hands-on lesmethode voor ontwerpen en onderzoeken, en geschikt voor leerlingen in groep 1 tot en met 8 van het primair onderwijs. Dit meldt NEMO.

Als onderdeel van zijn missie inspireert NEMO scholen om meer aan de slag te gaan met wetenschap en technologie in de klas. Zo worden leerlingen al op jonge leeftijd gestimuleerd en aangemoedigd hun talenten verder te ontwikkelen. 
 
De lesmethode Maakkunde bestaat uit 20 modules met aansprekende uitdagingen, waarvoor leerlingen een oplossing bedenken. Zo maken de kinderen bijvoorbeeld zelf een simpele stofzuiger met de module Elektriciteit. Gedurende de activiteiten ontwikkelen ze 21e-eeuwse vaardigheden zoals creativiteit, probleemoplossend vermogen en samenwerken, en krijgen zij een positieve houding ten opzichte van wetenschap en technologie. Elke module van Maakkunde bestaat uit een duidelijke handleiding, werkbladen, presentatiematerialen en een overzichtelijke benodigdhedenlijst met eenvoudige middelen. Meer informatie via maakkunde.nl.
 
Voordat leerkrachten met de modules van Maakkunde aan de slag gaan, doen ze een teamtraining. Die is geschikt voor leerkrachten van alle groepen. Om vertrouwd te raken met de activiteiten die de leerlingen gaan doen, doen ze ze zelf ook. Er is aandacht voor de didactiek van ontwerpend leren en onderzoek doen, maar ook voor het differentiëren naar niveau en type kind. Leerkrachten gaan naar huis met kennis en vaardigheden om de modules direct toe te passen in de klas.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids