Normal_bibliotheek__boeken__lezen__studeren

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden woont op vrijdag 8 februari 2019 de jubileumviering bij in OBA Oosterdok ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Na afloop neemt ze een speciaal doeboek in ontvangst dat naar alle Amsterdamse basisschoolleerlingen van groep 3 tot en met 8 gaat. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.

Tijdens de bijeenkomst wordt het jubileumboek ‘Amsterdammers en hun bibliotheek – 100 jaar OBA’ gepresenteerd dat een overzicht geeft van de ontwikkelingen binnen de OBA van de afgelopen 100 jaar. Ook houdt burgemeester Femke Halsema de laudatio en is er een voordracht van auteur Mano Bouzamour. Aansluitend aan de jubileumviering neemt Prinses Laurentien het speciale doeboek in ontvangst, dat naar alle Amsterdamse basisschoolleerlingen van groep 3 tot en met 8 gaat. Hierover gaat zij met jonge leden van de bibliotheek in gesprek.  
 
De eerste openbare bibliotheek in Amsterdam werd in 1919 als Openbare Leeszaal en bibliotheek geopend aan de Keizersgracht. In 2007 opende Prinses Laurentien de OBA-vestiging van architect Jo Coenen op het Oosterdokseiland. Jaarlijks bezoeken  zo’n 3,5 miljoen mensen een van de 27 OBA-vestigingen. De jubileumviering is het startsein voor 100 dagen feest, dat in alle vestigingen wordt gevierd.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids