Normal_onderwijs_schoolbord_

De eerste schoolweek na de kerstvakantie werd meteen een spannende week voor het onderwijs. Het belangrijkste nieuws was natuurlijk de aankondiging van een landelijke, brede onderwijsstaking in maart waar niet iedereen in het onderwijs het mee eens is. Maar er gebeurde deze week nog meer. Verschillende onderwijsinstellingen kregen te maken met bedreigingen en er is ophef over… een patatkraam. Lees hieronder meer in het nieuwsoverzicht van week 2!

Dreigvideo Mondial College Nijmegen voor meer Instagram-volgers

 
Een 20-jarige man plaatste begin deze week een filmpje op social media waarin een AK-47 te zien was en de tekst ‘Ga morgen niet naar het mondial college’. Toen de man het filmpje later verwijderde en excuses maakte, was het kwaad al geschied; de video werd veel gedeeld op Facebook en Instagram. Aan de politie vertelde de man dat het om een grap ging om meer volgers op Instagram te kunnen krijgen
 

Studentenvereniging Vindicat krijgt fikse waarschuwing van burgemeester

 
De Groningse studentenvereniging die de afgelopen tijd geregeld in opspraak raakte, heeft een fikse waarschuwing gekregen van de burgemeester. Die wil hun exploitatievergunning intrekken of de vereniging zelfs tijdelijk sluiten als zij binnen een jaar weer in de fout gaan. Aanleiding voor het optreden van de burgemeester is het geweldsincident op een feest vorig jaar mei. Vindicat weigerde toen mee te werken aan het politieonderzoek.
 

School voor speciaal onderwijs ontruimt na telefonische dreiging

 
Vso-school STIP in Utrecht moest deze week uit voorzorg ontruimd worden omdat iemand de school had opgebeld en gedreigd had met wapens naar de school te komen. De leerlingen en docenten hebben de school veilig kunnen verlaten. De politie heeft de dader kunnen oppakken door het doortastende optreden van de medewerker die de man aan de telefoon had. Zij stelde de man allerlei vragen waardoor de verdachte kon worden gelokaliseerd. Waarom de man de school bedreigde is nog onduidelijk.

 

Verdachte poederbrief voor Rijksuniversiteit Groningen

 
Ook de Rijksuniversiteit Groningen moest een van haar gebouwen ontruimen nadat er een brief met een verdacht poeder was ontdekt. De brief was gericht aan Groningen Confucius Institute dat in het pand gevestigd is. Over dit instituut is enige ophef ontstaan na een documentaire van Medialogica (HUMAN). De medewerkers die met het poeder in aanraking waren gekomen werden in quarantaine gezet en de EOD werd opgetrommeld. Na onderzoek bleek de brief geen gevaarlijke stoffen te bevatten. 

 

Verbod op fastfoodwagens bij scholen?

 
Minder ernstig nieuws maar niet minder serieus: JOGG, Foodwatch en het Voedingscentrum scharen zich achter de gemeentepolitiek in Venlo die een verbod wil op fastfoodwagens in de buurt van scholen. Aanleiding is het bericht over het Blariacumcollege in Blerick dat voor de leerlingen een gezonde kantine heeft ingericht om de jongeren gezonde eetgewoonten aan te leren. Tevergeefs want de leerlingen staan ’s ochtends vroeg al in de rij voor de patatkraam vlakbij de school om daar een vette hap te scoren. De partijen willen nu landelijke regels om fastfoodtrucks uit de omgeving van middelbare scholen te weren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids