Normal_citotoets_test_eindtoets_basisonderwijs

Het is belangrijk dat in toetsen en examens de eisen van de referentieniveaus voor alle leerlingen in de verschillende schooltypen gelijk zijn om de doorlopende leerlijn tussen schooltypen te realiseren. Dit kan met behulp van referentiesets. Voor mondelinge taalvaardigheid heeft het CvTE, in opdracht van het ministerie van onderwijs, ankersets kijk- en luistervaardigheid 1F en 2F voor groep 8 van het primair onderwijs ontwikkeld. Dit meldt het CvTE.

Het project ankersets kijk- en luistervaardigheid is een aanvulling op de voorgaande projecten referentiesets lezen en rekenen, en de ankersets taalverzorging, die in 2016 zijn ontwikkeld. De ankersets kijk- en luistervaardigheid 1F en 2F zijn een uitwerking van de referentieniveaus luisteren. 
 

Aanleiding project

Voor het Peilingsonderzoek mondelinge taalvaardigheid van de Inspectie was er behoefte aan cesuren van de referentieniveaus voor luisteren, spreken en gesprekken voeren. Voor spreken en gesprekken voeren zijn er, onder verantwoordelijkheid van CvTE, in 2018 (taakgerichte) standaarden gezet op het materiaal van het Peilingsonderzoek. Voor  kijk- en luistervaardigheid zijn er ankersets ontwikkeld, voorzien van referentiecesuren. Zowel de Inspectie (voor het Peilingsonderzoek) als de aanbieders van toetsen kunnen gebruik maken van een vergelijkbare cesuur voor de referentieniveaus luisteren.
 

Headstart ankersets kijk- en  luistervaardigheid

Toetsaanbieders kunnen de referentiecesuur op hun eigen kijk- en luistertoetsen overbrengen door een ankeronderzoek uit te voeren met de ankersets kijk- en luistervaardigheid. Dat kan tijdens een headstart. Vanaf februari 2019 tot en met december 2019 vindt er een headstart ankersets kijk- en luistervaardigheid plaats. Deze headstart ligt in het verlengde van de voorgaande headstart ankersets taalverzorging. Tijdens de headstart ankersets kijk- en luistervaardigheid krijgen toetsaanbieders en uitgeverijen, onder geheimhouding, de beschikking over de ankersets kijk- en luistervaardigheid.
 
Toetsaanbieders kunnen een aanvraag indienen bij het CvTE voor deelname aan de headstart. Voor meer informatie over de headstart en (voorwaarden voor) deelname, is vanaf 14 januari het aanvraagformulier beschikbaar via www.referentiesets.nl, onderdeel ankersets kijk- en luistervaardigheid.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids