Normal_wiskunde_rekenmachine_rekenen_les

Op woensdag 3 april 2019 vindt weer de jaarlijkse Grote Rekendag plaats. Op basisscholen in Nederland en Vlaanderen staat op die dag alles in het teken van rekenen. Niet alleen in de les, maar ook daarbuiten. Het thema van deze zeventiende editie is ‘Uit verhouding’. Dit meldt Grote Rekendag.

Onder het thema ‘Uit verhouding’ gaan kinderen situaties verkennen waarin de verhoudingen niet kloppen, zoals een uitvergroot ijsje of zak patat voor een snackbar. Het verkennen van dergelijke situaties leidt tot verhoudingsgewijs redeneren, maar ook tot meetactiviteiten en het verkennen van de ruimte (meetkunde). 
 
Ieder jaar wordt de Grote Rekendag georganiseerd. Het is een initiatief van Universiteit Utrecht en educatieve uitgeverij Malmberg. Het doel van de dag is kinderen onderzoekend te laten rekenen. De leerlingen werken daarbij in verschillende leerstofdomeinen en gaan systematisch nadenken in activiteiten. Juist de opdrachten die de kinderen op de Rekendag voorgeschoteld krijgen, komen te weinig aan bod in de reguliere lessen op school. Door leerlingen zo aan de slag te laten gaan met meer onderzoeksmatige opdrachten hoopt de organisatie dat de kinderen ontdekken dat rekenen leuk is. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids