Normal_computer_computerles_kinderen_digi

Op het Programmeerplein van NOT 2019 kunnen bezoekers zelf ervaren hoe simpel, leerzaam en leuk het is om met een groep leerlingen te programmeren. Van het bouwen van websites, apps en online games tot het aansturen van robots en het maken van animatiefilms. Met de activiteiten op het Programmeerplein willen de organisatoren NOT-bezoekers inspireren, zodat zoveel mogelijk leraren en leerlingen samen op programmeeravontuur gaan. Dit meldt de Jaarbeurs.

De workshops en sessies op het Programmeerplein worden verzorgd door Bomberbot, FutureNL en Stichting SkillsDojo, drie toonaangevende organisaties op het gebied van programmeeronderwijs. De inrichting van de dynamische leeromgeving van het Programmeerplein wordt verzorgd door Presikhaaf Schoolmeubelen.

Digitale vaardigheid

De aanname dat de schoolgaande generatie digitaal vaardig is, omdat ze al van jongs af aan in de weer is met smartphone en tablet, is onterecht. “Deze generatie is in veel gevallen ‘slechts’ consument. Pas als je er genoeg vanaf weet, kun je zelf gaan creëren”, zegt directeur Ronilla Snellen van FutureNL en mede-organisator van het Programmeerplein. “Juist door creatie train je vaardigheden die hard nodig zijn om goed in onze moderne samenleving te functioneren”, vult head of customer satisfaction Kirsten van Smirren van Bomberbot aan. Beiden vinden het belangrijk dat alle kinderen de kans krijgen om digitale vaardigheden te ontwikkelen. “Daardoor krijgen ze een beter beeld van de wereld waarin ze leven en zijn ze beter toegerust voor de toekomst”, aldus Snellen.

Digitale geletterdheid

Steeds meer Nederlandse scholen besteden aandacht aan programmeren. Het maakt deel uit van computational thinking, een van de vier digitale vaardigheden die samen digitale geletterdheid vormen. De drie andere aspecten van digitale geletterdheid zijn ict-basisvaardigheden, informatievaardigheden en mediawijsheid.

NOT 2019

NOT 2019, het grootste onderwijsevent van Nederland, richt zich op professionals in de kinderopvang, het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs en vindt plaats van 22 tot en met 26 januari 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids