Normal_shell

Gisteren barstte het vijfdaagse Generation Discover festival los op het Malieveld in Den Haag, een techniek- en wetenschapevenement voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Hoewel wetenschap en techniek  in het onderwijs als zeer belangrijk wordt gezien, zijn er diverse scholen in de regio Den Haag die het festival bewust mijden. De reden: de organisatie is in handen van Shell en daar zijn de scholen, en diverse andere partijen, niet blij mee. Dit melden NRC Handelsblad en EenVandaag.

Het festival werd geopend door Marjan Hammersma van het ministerie van Onderwijs samen met de CEO van Shell Nederland. De gemeente Den Haag heeft zich echter teruggetrokken en wil niet langer meebetalen aan het festival. De ambities van Shell met fossiele brandstoffen passen niet bij wat in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken, verduidelijkt fractieleider Arjen Kapteijns van GroenLinks. Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden heeft om diezelfde reden aangekondigd dat de bij de stichting aangesloten scholen dit jaar niet zullen deelnemen aan het festival.

De beweging Fossielvrij Onderwijs heeft grote kritiek op het door Shell georganiseerde festival en betreurt de medewerking van het ministerie. "Generation Discover gaat over schone technologie, terwijl Shell voor 98 procent fossiele multinational is. Het ministerie zou scholen juist tegen Shells kindermarketing moeten beschermen", zegt Femke Sleegers van de beweging. Vrijdag 19 oktober organiseert Fossielvrij Onderwijs een actie om "het ware gezicht van Shell te tonen."

CEO Marjan van Loon herkent zich niet in de kritiek dat Shell het festival zou gebruiken om kinderen met hun idealen te beïnvloeden. Volgens haar krijgt Shell juist veel positieve reacties van docenten en ouders die vinden dat een dergelijk festival in Nederland nog ontbrak.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids