Normal_fotoprinsjeskind

Kinderombudsman Margrite Kalverboer opent op Prinsjesdag, dinsdag 18 september, om 11.00 uur de Kindertroonrede in de grote zaal van de Koninklijke Schouwburg. Twintig scholieren zullen de Kindertroonrede uitspreken. Dit meldt Het Nationale Theater.

Leerlingen van acht basisscholen uit Den Haag en omstreken presenteren op Prinsjesdag hun ideeën en wensen voor Nederland in alweer de vierde editie van de Kindertroonrede. De leerlingen volgen deze week een workshop over democratie en rechtsstaat van Prodemos. Hierin wordt hen gevraagd: 'Wat zou je doen als jij het in Nederland voor het zeggen had?' Toneelschrijver Simon Weeda verwerkt de antwoorden op deze vraag tot een geheel.
 
Twintig scholieren dragen de uiteindelijke Kindertroonrede voor. Jeugdtheaterschool Rabarber vult het programma aan met korte scènes. De foyer van de Koninklijke Schouwburg wordt door ProDemos omgetoverd tot kinderrijk waar kinderen vanaf 9.30 uur spelletjes kunnen spelen, zoals kroontje op kroontje af en prinsjesdagbingo. 
 
Met de Kindertroonrede wil HNTeducatie Prinsjesdag begrijpelijk en leuk maken voor kinderen. Daarbij hebben kinderen vaak hele andere, originele ideeën over grote onderwerpen. Na afloop zal de ‘volwassen’ troonrede in de Koninklijke Schouwburg via een livestream op een groot scherm te volgen zijn. Toegang voor de Kindertroonrede is gratis.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids