Normal_koning__willem-alexander

Koning Willem-Alexander en minister-president Rutte wonen zaterdag 30 juni 2018 in Den Haag de 14e  Nederlandse Veteranendag bij. Na afloop van de medaille-uitreiking zal de Koning onder anderen leerlingen van de winnende klas van de scholierenfotowedstrijd 2018 ontmoeten. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.

De Veteranendag begint met een bijeenkomst in de Ridderzaal waar de minister-president een toespraak houdt. Aansluitend volgt op het Binnenhof de medaille-uitreiking aan vier (oud-)militairen. Daarnaast ontvangt een partner, als representant van het thuisfront van de militair, een zilveren anjerspeld. Veteranen die net zijn teruggekeerd van hun missie ontvangen tot slot de Herinneringsmedaille voor Internationale Missies. 
 
Na afloop van de medaille-uitreiking ontmoet de Koning onder anderen de vier bijzondere gedecoreerden en leerlingen van de winnende klas van de scholierenfotowedstrijd 2018. Deze wedstrijd wordt elk jaar georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag samen met het Veteraneninstituut, om kinderen het belang van vrede bij te brengen en hun waardering voor veteranen aan te wakkeren. Deelnemers krijgen als onderdeel van de wedstrijd een gastles van een veteraan. De gastlessen vormden de inspiratiebron voor de inzendingen van de leerlingen. De winnende foto van dit jaar komt van de hand van Sophie van de Rehobôthschool uit Barendrecht.
 
Het Nationaal Comité Veteranendag werkt aan meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en actief dienende militairen. Daarvoor wordt jaarlijks de Nederlandse Veteranendag gehouden in Den Haag en voert het Veteraneninstituut het educatieve programma 'Veteraan in de Klas' uit. Daarbinnen maken bijna 300 veteranen docenten met hun persoonlijke verhaal voor de klas thema's zoals oorlog, vrede en democratie bespreekbaar voor de kinderen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids