Normal_test_proefwerk_citotoets

De resultaten van leerlingen van groep 8 die de Centrale Eindtoets hebben gemaakt zijn nu beschikbaar. Leerlingen die de eindtoets van Dia hebben gemaakt kregen uitslag vorige week al, maandag volgden de uitslagen van de AMN toets. Ook de uitslagen van de Route toets zijn in de meeste gevallen al bekend. De resultaten van de IEP eindtoets werden vandaag bekend gemaakt. Dit melden het CvTE en het Jeugdjournaal.

Met ruim 103.000 leerlingen was de Centrale Eindtoets de meest gemaakte eindtoets. In totaal maakten 180.000 leerlingen een van vijf beschikbare eindtoetsen. De CESAN toets werd dit jaar niet gebruikt.

Voor het eerst konden basisscholen kiezen uit twee varianten van de Centrale Eindtoets: de
nieuwe digitale adaptieve Centrale Eindtoets of de papieren Centrale Eindtoets. Uit de
resultaten blijkt dat de nieuwe digitale afname goed vergelijkbaar is met de afname op
papier. Ongeveer 20 procent van de leerlingen heeft de nieuwe digitale adaptieve Centrale Eindtoets
gemaakt. Alle andere leerlingen maakten de Centrale Eindtoets op papier.

Iedere leerling die de Centrale Eindtoets heeft gemaakt, krijgt een standaardscore op een schaal van 501 tot en met 550. Op basis hiervan krijgen de leerlingen het best passende brugklastype geadviseerd. Dit jaar behaalden de leerlingen gemiddeld een standaardscore van 535,6. Dat is dezelfde gemiddelde standaardscore als in 2017. Het toetsadvies bij deze standaardscore is vmbo gemengde/theoretische leerweg en havo.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids