Normal_ontbijt__muesli__havermout__gezond
Ontbijten voordat je naar school gaat. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar voor honderden arme kinderen uit de stad Groningen is dat na de zomervakantie niet meer zo vanzelfsprekend. De Voedselbank stad Groningen stopt er namelijk noodgedwongen mee. Dat meldt Dagblad van het Noorden.
Begin dit jaar werd er begonnen met het uitdelen van ontbijt aan 740 huishoudens. Volgens bestuursvoorzitter Ulfert Molenhuis van de Voedselbank was het doel daarvan met name om alle kinderen met ontbijt naar school te laten gaan. Elke week kregen de gezinnen vijf broden, zes eieren, een pak melk en boter.
 
Ook op sommige scholen wordt er ontbijt geserveerd door de Voedselbank, maar dat is te duur geworden. Zonder hulp vreest Molenhuis dat er na de zomer een einde komt aan het schoolontbijt. Er is inmiddels aangeklopt bij de gemeente voor financiële hulp, maar de Voedselbank heeft op die vraag nog geen reactie gehad, aldus de bestuursvoorzitter. Wellicht worden er andere instanties zoals kerken benaderd als de reactie van de gemeente uitblijft.
 
In Groningen waren er vorig jaar meer dan 5.500 kinderen die opgroeien in armoede. Molenhuis voegt daaraan toe dat Groningen wat betreft huishoudens die langdurig te maken hebben met armoede de armste gemeente van ons land is. In het bestrijden van kinderarmoede is Groningen landelijk gezien koploper.
Om die armoede structureel tegen te gaan is er door de Voedselbank een tienstappenplan ontwikkeld.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids