Normal_gepest_buitenstaander_pesten

“Lelijk, Homo, Vies, Heks, Kutkind.” Dat zeggen kinderen op de basisschool tegen elkaar, en dat doen ze steeds jonger. Dit is de uitkomst van de PestThermometer onder kinderen. De PestThermometer, een initiatief van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij, is een peiling onder leerlingen waarmee de dagelijkse ervaring met pesten wordt blootgelegd. Dit meldt de Nationale Academie voor Media en Maatschappij.

Top 5 van pestwoorden onder basisschoolkinderen uit de groepen 6, 7 en 8:
1. Lelijk. Allerlei uiterlijkheden, zoals Dikzak of Skelet. Volgens de pestende kinderen slechts een “bijnaam”. Volgens de gepeste kinderen heel naar om te horen.
2. Homo of gay. Jongens en meisjes tegen een andere jongen. Steeds vaker voor kinderen een “gewoon woord”, vanaf groep 6 zelfs. 
3. Vies. Een kind wordt gepest alsof/met dat het stinkt of ruikt. Kinderen weigeren naast hem/haar te zitten in de klas.
4. Heks, prinses, pestvogel, relnicht. Allerlei scheldwoorden of bijnamen die iemands gedrag benoemen.
5. Kutkind. Kut als bijvoeglijk naamwoord dat ook aan personen wordt gekoppeld zoals Kutkind, Kutbroer, Kutzus, maar ook: Kutjuf of Kutmeester.
 
Bamber Delver, directeur van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij, auteur Handboek tegen Pesten, geeft commentaar: “Uit de peiling onder leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 en hun leerkrachten blijkt dat kinderen vooral pesten met uiterlijk. Dat begint al vroeg. Hoewel we de peilingen hebben gehouden bij groep 6, 7 en 8 hebben we geluiden gehoord dat er op deze manier al wordt gepest vanaf groep 3. In groep 8 wordt het pesten harder."
 
Delver adviseert ouders en leerkrachten direct in te grijpen: "Taalgebruik en pesten gaan hand in hand. Sta geen enkel scheldwoord toe, corrigeer onmiddellijk, grijp direct in. Het is keihard, het is heel erg gemeend en het verwoest de jeugd van teveel kinderen. Geef ook als opvoeder het goede voorbeeld!”
 
De resultaten van de PestThermometer worden besproken op 19 april aanstaande tijdens het 5e Nationaal Congres Pesten in Utrecht. Aan het congres nemen zo’n 80 leerkrachten en docenten deel, vaak Anti Pest Coördinatoren en Nationaal MediaCoaches die verantwoordelijk zijn voor het schoolveiligheidsbeleid.
 
De PestThermometer Kinderen is gebaseerd op gesprekken met kinderen, ouders, leerkrachten, Anti Pest Coördinatoren en Nationaal MediaCoaches. De PestThermometer is geen wetenschappelijke peiling en geeft naar de mening van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij accuraat de tijdgeest weer.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids