Normal_computer_computerles_kinderen_digi

De komende periode krijgen kinderen van tien Groninger basisscholen uit groep 7 en 8 les over cybersafety. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat en gedeputeerde Patrick Brouns gaven eerder deze week het startschot van deze pilot, die de provincie in het leven heeft geroepen. Dit deed zij tijdens haar werkbezoek aan de provincie, dat in het teken stond van de Groninger aanpak van digitalisering. De kick off vond plaats op basisschool De Kleine Wereld in Groningen. Hier woonde de staatssecretaris samen met gedeputeerde Patrick Brouns een les in cybersafety bij. Dit meldt provincie Groningen.

Staatssecretaris Keijzer ziet het belang van het project: “Kinderen komen veel in aanraking met de digitale wereld. Straks hebben ze een baan die nu nog niet bestaat en werken ze in een gedigitaliseerde samenleving. Maar nu zijn zij zich nog niet bewust van de gevaren die digitalisering met zich mee kan brengen.”

Gedeputeerde Patrick Brouns: “Digitalisering is een van de speerpunten in ons economische beleid en cybersafety is daar een belangrijk onderdeel van. Met het project cybersafety op scholen willen wij ook jonge kinderen inzicht in de gevaren van internet en hen meenemen in de wereld van informatiebeveiliging.”

Kinderen aan de slag met website en vlogs

De lessen worden uitgevoerd door ITurnIT. Deze stichting heeft veel ervaring in onderwijspakketten om leerlingen klaar te stomen voor een toekomst in de digitale maatschappij. In dit project maakt ITurnIT gebruik van bestaand lesmateriaal, waarmee kinderen leren wat cybersafety is en wat ze daar zelf aan kunnen doen. Ook gaan de kinderen zelf aan de slag met een website en met vlogs. Deze vlogs worden gedeeld via Instagram en Snapchat. Zo komt het onderwerp tot leven bij andere kinderen van dezelfde leeftijd en worden de docenten ook meegenomen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids