Normal_kinderen__fietsen__helm__beweging__sport__mountainbiken__mountainbike

Vandaag vindt de landelijke aftrap van het VVN Theoretisch Verkeersexamen plaats op de Jenaplanschool Cleophas in Utrecht. Zo’n 200.000 kinderen van groep 7 en/of 8 in heel Nederland zullen vandaag meedoen aan het theoretisch verkeersexamen. In de komende weken volgt dan het Praktisch Verkeersexamen. Dit melden Veilig Verkeer Nederland (VVN) en NOS.

Tijdens het VVN Verkeersexamen worden basisschoolkinderen getoetst op hun verkeerskennis, verkeersinzicht en verkeersgedrag. Jenaplanschool Cleophas in Utrecht is één van de ruim 600 scholen die dit jaar meedoet met een pilot digitaal Verkeersexamen. De leerlingen maken het examen op een laptop of tablet. Voordeel daarvan is dat verkeerssituaties beter in beeld worden gebracht en dat leeszwakke kinderen het examen gemakkelijker kunnen maken.
 
90 procent van de scholen die het theoretische deel van het VVN Verkeersexamen afnemen, doen ook mee aan het praktische deel. Maar vooral in grote steden hebben kinderen steeds minder ervaring met fietsen. Ouders brengen hun kinderen steeds vaker met de auto naar school. Dit zorgt, naast het gebrek aan fietservaring, ook voor onveilige situaties rondom de school. “Het is belangrijk voor hun verkeersveiligheid dat kinderen veel fietsuren maken”, vindt VVN. De organisatie heeft aangekondigd het komende jaar het 'fietsprobleem' in kaart te gaan brengen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids