Normal_gs_paulvvliet_017

De Liedjesfabriek heeft de Paul van Vliet Award 2018 gewonnen. De Award, een initiatief van UNICEF Nederland en de Efteling, bestaat uit een geldprijs van 10.000 euro en een beeld van kunstenaar Loek Bos. Juryvoorzitter Paul van Vliet reikte de prijs uit in de Efteling. Dit meldt UNICEF.

De Liedjesfabriek uit Nijmegen gebruikt de kracht van muziek om zieke kinderen van 6 tot 16 jaar een steuntje in de rug te bieden. Muzikanten komen langs in kinderziekenhuizen, vakantieverblijven voor ernstig zieke kinderen en bij kinderen thuis. Samen met de kinderen maken zij met hun mobiele studio’s een lied en/of videoclip. “Met de 10.000 euro van de Paul van Vliet Award kunnen we nieuwe ziekenhuizen bezoeken”, vertelt Patrick Spierts van de Liedjesfabriek. “Van het geld kunnen we muzikanten, instrumenten en opnameapparatuur betalen. Zo kunnen we nog meer zieke kinderen even de waan van de dag laten vergeten en op een positieve manier in het middelpunt zetten.”
 
De andere genomineerden waren: KinderUniversiteit Haarlem laat nieuwsgierige kinderen uit achterstandssituaties interactieve colleges van bevlogen gastdocenten volgen. Ook JINC laat kinderen die in armoede leven kennismaken met allerlei soorten sectoren en beroepen. De Vrolijkheid wil een online radiostation voor en door jonge azc-bewoners oprichten. Stichting Lotje uit Den Haag helpt kinderen in schrijnende situaties, bijvoorbeeld met de Kast van Lotje vol kleding en speelgoed.
 
De jury bestond dit jaar uit naamgever Paul van Vliet (cabaretier en ambassadeur van UNICEF Nederland), Suzanne Laszlo (directeur UNICEF Nederland), Ton Liefaard (hoogleraar Kinderrechten), Olaf Vugts (lid Raad van Bestuur de Efteling en directeur Imagineering) en Cody (17), Shundell (16) en Gina (17) van het UNICEF Jongerenpanel. 
 
De Paul van Vliet Award is dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Met de prijs wil UNICEF Nederlandse organisaties die zich inzetten voor de verbetering van de positie van kinderen, verder op weg helpen. Vorig jaar won Stichting Move uit Utrecht, die kinderen tussen de 10 en 13 jaar koppelt aan studenten om de maatschappelijke participatie in hun wijk te bevorderen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids