Normal_drinken_water_flesje

Zo’n 20.000 Nederlandse schoolkinderen doen dit jaar mee aan Wandelen voor Water. Ze zamelen daarmee geld in voor waterprojecten in ontwikkelingslanden. De sponsorloop vindt deze keer plaats op woensdag 21 maart. Wandelen voor Water is het grootste educatie- en inzamelingsproject van Nederland als het gaat om veilig drinkwater en sanitatie. Dat meldt Wandelen voor Water. 

 

Wandelen voor Water wordt dit jaar alweer voor de zestiende keer georganiseerd. Hiermee vraagt de organisatie aandacht voor de problemen met schoon water en sanitatie in de wereld. Zo’n 2,4 miljard mensen beschikken thuis niet over een deugdelijk toilet en meer dan 660 miljoen mensen hebben geen toegang tot veilig drinkwater. “Met name kinderen zijn daarvan de dupe”, zegt Sjef Ernes van Aqua for All. Dat is de organisatie die het project al sinds de start in 2003 coördineert. “Miljoenen kinderen lopen elke dag flink wat kilometers om water te halen, dat ook nog eens vaak vervuild blijkt. Daardoor gaan ze niet naar school. Met Wandelen voor Water helpen kinderen hier hun leeftijdsgenootjes uit ontwikkelingslanden.”

Dat gebeurt onder meer met een sponsorloop voor leerlingen van groep 7 en 8. Op woensdag 21 maart wandelen zij zes kilometer mét een rugzak die gevuld is met zes liter water. Een knappe prestatie die wordt beloond. Van tevoren zamelen de kinderen geld in bij familie en bekenden. Dat geld wordt gebruikt voor water- en sanitatieprojecten in ontwikkelingslanden. Doordat kinderen met dit project thuiskomen, maken we bovendien ook de ouders een beetje bewuster over de problemen met drinkwater en sanitatie”, aldus Ernes. Wandelen voor Water vindt elk jaar plaats in de weken rondom de VN Wereld Water Dag in maart.

Meedoen gebeurt in schoolverband. Er hebben zich voor het initiatief dit jaar bijna 400 scholen opgegeven, verspreid over heel Nederland. Het gaat naast het geld voor projecten vooral ook om bewustwording en voorlichting. Naast de sponsorloop wordt er voor de leerlingen daarom ook een gastles verzorgd door Aqua for All.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids