Normal_justitie__rechtbank

De ouders van een leerling uit Sneek zijn naar de rechter gestapt in een poging de verwijdering van hun kind van de basisschool tegen te houden. De school had besloten de leerling te verwijderen na meerdere conflicten. De ouders willen dat de rechter de school opdraagt de leerling weer toe te laten. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Het gaat om een leerling van de Zwetteschool in Sneek, die valt onder de Stichting Odyssee. De ouders hadden aan de bel getrokken bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs in Utrecht met beschuldigingen van discriminatie en mishandeling aan het adres van een leerkracht. Hiervan hebben zij ook aangifte gedaan bij de politie. Ook klaagden de ouders over de manier waarop de directie van de school omging met hun klacht. De commissie vond beide partijen even geloofwaardig, maar oordeelde dat de klachten van de ouders ongegrond waren.
 
De school heeft eind februari tot verwijdering van de leerling besloten, omdat de docenten zich niet veilig voelden vanwege de in hun ogen onterechte beschuldigingen van de ouders. Ook de aangifte bij de politie en de gang naar de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs droegen bij aan het gevoel van onveiligheid voor het hele docententeam. De ouders vinden dat er slechts een vertrouwensbreuk met één leerkracht is ontstaan en niet met de hele school. Zij zouden daarom willen dat hun kind in een parallelklas geplaatst wordt.
 
Volgens Odyssee is alles geprobeerd om met de ouders tot een oplossing te komen. Zo hebben ze een andere school gezocht voor de leerling, zoals verplicht is als een leerling op initiatief van de school wordt verwijderd. De ouders bestrijden dat. De spoedprocedure vindt plaats op maandag 12 maart.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids