Normal_kapstok_school_kleuterklas_jassen_rugzak

Leerplichtambtenaren moeten de bevoegdheid krijgen om meteen een boete uit te schrijven aan ouders die hun kinderen buiten de schoolvakanties van school houden voor vakantie. Dat is de wens van het Openbaar Ministerie. De versnelde boete moet er onder meer voor zorgen dat ouders niet meer voor de rechter hoeven te verschijnen. Dat meldt het AD.

Veel kinderen missen jaarlijks rondom schoolvakanties een of meerdere lesdagen, omdat hun ouders bijvoorbeeld niet in de file willen staan. Dit zogeheten 'luxe verzuim' kwam in het schooljaar 2015-2016 circa 6000 keer voor. Als ouders hun kind eenmalig van school houden, geldt er slechts een waarschuwing. Gebeurt het vaker, dan legt de leerplichtambtenaar een proces-verbaal neer bij het OM, waarna de ouders voor de rechter moeten verschijnen en eventueel een boete kunnen krijgen.

Omdat deze manier van handelen volgens het OM en leerplichtvereniging Ingrado zowel omslachtig als duur is, wil het OM dat ouders sneller een boete kunnen krijgen voor luxe verzuim. Verwacht wordt dat hiermee per jaar duizenden rechtszaken voorkomen kunnen worden. Dat lijkt ten eerste aantrekkelijk te zijn voor de ouders, omdat zij dan geen aantekening meer krijgen in officiële justitiële documenten. Bovendien bespaart het tijd en geld, zegt directeur-bestuurder Carry Roozemond van Ingrado.

Het OM wil een proef starten waarbij de eenvoudigere regels worden toegepast. Daarbij schrijven leerplichtambtenaren zelf bestuurlijke boetes uit. Leerplichtambtenaren zien deze nieuwe maatregel wel zitten. Roozemond verwacht dat het een betere preventieve werking zal hebben en dat het voor ouders duidelijker wordt dat ze de regels overtreden als ze hun kinderen buiten de vakanties van school houden. Ouders die een boete krijgen, houden overigens wel de mogelijkheid om die aan te vechten. Ook dat wordt voortaan gemakkelijker, omdat dat via een bezwaarschrift bij de gemeente kan.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids